22 juni Glad midsommar !

Jag vill önska alla bloggens läsare en riktigt trevlig midsommarhelg !
Sen sist har jag dömt SSRKs unghundsderby, varit på Searoverträff och jublat åt Sveriges framgångar...
Jag återkommer med personliga reflektioner angående detta när jag får lite mer tid.
Jag vill ändå nu säga grattis till Calle Ahlsten med sin Searoverhund som vann unghundsderbyt såväl som Searoverträffen, tack till Lena, Anki, Bettan med stab som arrangerade ett lysande derby och en trevlig kennelträff.
Tack till Gry ( Searover Willing Gry ) som var på vinnarhumör och lät mig stå med äran delat med Cinna Wiberg på kennelträffen...klassen var ökl.
Lena, jag håller med...jag har en juvel !!

14 juni Bullerbyidyll och valpträning

Jag har sagt det förut och jag måste säga det igen ; jag har nog världens bästa grannar ! Jag har varit lite krasslig nån dag och när jag så småningom tog mig upp ur sängen och ut i det fina vädret så tog det bara ett par minuter innan grannen till höger ( Lotta..hon med sonen som ska pottränas snart, ni vet.. ) kom över med en dukad frukostbricka ! Hon bjöd senare även på lunch...!!
Framåt eftermiddagen satt vi alla och drack kaffe i skuggan och då hade även grannarna till vänster anslutit. Bullerbyn består av 3 hus med mitt i mitten ( bra läge ! ) Jag beklagade mig något ytterst lite över mitt höga gräs  varpå Micke ( vänstergrannen ) helt plötsligt försvann för att 20 minuter senare återigen dyka upp med en åkgräsklippare modell större på ett släp. En kvart senare hade jag helt plötsligt en gräsmatta igen.. Med såna grannar är det lätt att trivas !! En grillfest med inbjudna grannar kommer allt närmare !
Nu till lite hundträning, närmare bestämt med valpar i 5 månadersåldern.
Jag har tidigare sagt att jag tycker det är viktigt att knyta ett så starkt socialt band som möjligt med valpen och det står jag fortfarande fast vid.
Minst lika viktigt tycker jag det är att inte överträna valparna. Att lära dom och vänja dom vid att kunna vara ensamma eller att tillbringa mycket tid i hundgård eller liknande. Jag har ju förmånen att ha flera hundar så riktigt helt ensamma blir aldrig valparna. Dom är ju trots allt flockdjur, våra hundar.
Jag vill inte skapa några förväntningar hos mina valpar när dom är unga. Jag ska ta några exempel på vad jag anser kan skapa en förväntan hos en valp ;
en så elementär sak att den lilla valpen måste sitta på kommando innan den får mat kan faktiskt skapa en förväntan. " Sitt så får du mat ", alltså en form av förväntan. Sätt istället bara ner maten utan att ge några kommandon innan. Så länge valpen inte hoppar och far som en galning så tycker jag det är det bästa.
När jag vill lära min valp att sitta så ska den göra det för att jag VILL det och den ska inte nödvändigtvis behöva ha en belöning för att sitta. Belöningen den får är min uppskattning och mitt beröm...och någon enstaka gång kanske en godisbit men aldrig en hel skål full med mat.
Att valpen ska sitta innan den får gå ut genom dörren kan också skapa en förväntan. Varför ska den sitta innan den får gå ut ? För att man förstärker sitt " ledarskap " ? Jag tror knappast det.. Istället kan man få en valp som helt plötsigt sitter framför en stängd dörr och gnäller...och det vill jag INTE att den ska göra. Ja men den kanske är kissnödig ? Kissa då hellre på golvet men gnäller gör du inte valp !
Valpen ska regelbundet ha mat 3 ggr om dagen ( eller i vissa fall mer ) men måste den ha det på exakta klockslag eller precis när man kommer hem eller vid någon annan regelbundenhet ? Man kanske till slut får valpar och / eller unghundar som börjar föra ett herrans oväsen bara för att klockan slår 07.00 och man råkar vända på sig i sängen ( om dom nu överhuvud taget måste vara inomhus ) och det vill jag INTE !
Man " tränar " passivitet med valpen under tiden man gör nåt med sina vuxna hundar. Kräver att dom i alltför tidig ålder ska kunna sitta lugna och tysta under en längre tid och se andra hundar i arbete...kan skapa en förväntan så att valpen till slut börjar pipa och det vill jag heller INTE ! Låt gärna den unga hunden vara med en kort stund bara för att få känna på miljön lite men ta inte med den under en träning en längre tid innan den börjar bli mentalt mogen för det...
Över huvud taget...överaktivera inte valparna för då kan ni skapa en förväntan mot er själva som person och den unga hunden kanske börjar gnälla av förväntan så fort ni bara är i närheten av valpen. Den är ju van vid att så fort jag är med min matte / husse så händer det något kul. Gör det inte det så blir jag gnällig...
Det ska vara en ynnest för en hund att vara med sin ägare, istället för en självklarhet !
Förstår ni vart jag vill komma ? Många håller ju naturligtvis inte med om allt det här och det begär jag inte men tänk er för så ni inte skapar en massa onödiga förväntningar innan den unga hunden är så mogen så den kan hantera dom. Risken kan då vara stor att man får hundar som inte kan vara tysta. Man kanske i värsta fall har gjort en " tyst " hund gnällig...och det vill vi ju INTE, eller hur !?
Hänger ni med ? Hur gör ni eller tänker ni själva ? Kommentarer mottages tacksamt.
Lev väl i sommarvärmen !

Högst personligt, egentligen...

Av förekommen anledning så känner jag att jag måste blogga lite igen...
Först något personligt ;
det förekommer mycket " skitsnack " i hundvärlden såsom i dom flesta världar. Man är väl lite till mans delaktig i och sprider detta snack vidare med , ibland , illa dold skadeglädje.
Ibland tar dock detta " skitsnack " oanade proportioner och kan då gå över till rent förtal av olika människor. Då är det inte längre vanligt " skitsnack " utan börjar mer likna just rent förtal och trakasserier. Snudd på straffbart faktiskt. Detta är ju förstås väldigt tråkigt och har väl knappast något med våra hundar och hundträning att göra.
Varför skriver jag då detta ? Jo, jag har själv blivit utsatt för en viss ryktesspridning. Ingen rök utan eld dock men när man får höra rena osanningar om sig själv så börjar man ju undra. Vad är man ute efter ? Vad är det som gör att någons annans liv kan vara så intressant att diskutera och kommentera ? Förmodligen så har man ett ganska fattigt liv själv som är både slätstruket och ointressant !
Jag tänker förstås inte kommentera ryktena som går, inte än i alla fall, men en sak måste jag få säga ; om dom som snackar mest istället skulle lägga den tiden på att träna sina hundar så skulle dom förmodligen ha några av sveriges bästa jyckar...ta åt er ni som känner er träffade ! Ni som verkligen är intresserade av vad jag har för mig osv, kontakta mig så ska jag mer än gärna tala om hur läget ligger.
Till sist ; jag har en gammal vän som alltid sa till mig så här..." Hellre omtalad och baktalad än inte talad om alls ". Jag vet inte riktigt om jag håller med längre...
Till allra sist..tack alla ni kursare, uppfödare,träningsgrupper etc som jag har haft förmånen att instruera så här långt i år ! Ni ger mig så mycket inspiration och glädje och jag tackar er även för att ni " lånar ut " era hundar till mig så att jag blir ännu bättre på att  " läsa hund " än vad jag redan är ! : )
Dax för lite fotboll nu men jag återkommer !