1 februari-08 Markeringar...

Jag har den senaste tiden tränat en del markeringar.
Kanske inte så mycket att skriva om egentligen för dom flesta vet väl ungefär hur det går till...och när man skriver om träning på nätet så finns det alltid dom som suckar och tänker att  " men det där var väl inget nytt "... Ni kan sluta läsa nu !
Markeringar är nog det lättaste man kan träna. Det är ju bara att hiva iväg en dummy åt jycken så har man gjort en markering. Men eftersom det är så enkelt att träna så slarvar många med markeringsträningen. Man tittar för mycket på ATT markeringen kommer in - inte HUR den kommer in. Vilken medelmåttig byracka som helst kan hitta och hämta en dummy men inte många hundar har en distinkt markeringsförmåga, ett snävt markeringssök ( utan att störa onödig mark ) och en direkt hemgång.
Sedan tycker jag att man ska skilja på markeringsförmåga och viltfinnarförmåga. En markeringssäker hund är - i mina ögon - en hund som är alert och uppmärksam och MARKERAR bra det som flyger i luften. Det i sin tur behöver ju inte betyda att samma hund är en god viltfinnare... Med andra ord...ta reda på i vilket moment under markeringen som din hund brister.
Om din hund är uppmärksam och markerar bra, snabbt tar sig ut i rätt område ( utan omvägar ), lägger upp ett snävt apportsök, LIGGER I och letar med hög intensitet och snabbt finner apporten, tar samma, raka väg hem till dig med apporten och snyggt lämnar av i hand - ja, då kan ni lugnt gå vidare i träningen. Men om hunden inte gör detta utan gång på gång brister i något av ovanstående så får man helt enkelt träna mer markeringar.
Med andra ord - var VÄLDIGT kritiska när ni tränar markeringar och titta mer på HUR och inte ATT hunden finner apporten.
Har man en markeringssäker hund som dessutom kan kombinera detta med ett självständigt och ihållande fritt sök så har man en effektiv jakthund. Dirigeringar är av underordnad betydelse och är mer att betrakta som en " träningsfluga " som man kan flasha med när man vill imponera på sin omgivning...eller !?
Så...det var väl enkelt !
Jag kanske återkommer...nu väntar cykeltortyr och sedan ett hämningslöst frosseri i hemgjorda pizzor och chiantivin. Det ena tar väl ut det andra...